Vanhempainyhdistyksille maksuttomat tilat koululla jatkossakin

Teknisessä lautakunnassa säästökuuri saa lautakunnat pohtimaan lisätienestejä. Silloin lasketaan ylläpito, siivous ja ovenavauskustannuksia. Tilavuokrat kunnan tiloissa ei ole kovin suuria, eikä niistä oikeastaan kukaan jää voitolle. Lisäksi yhdistykset usein saa avustusta tilavuokriin käytön mukaan kunnanhallitukselta, joka jakaa käytön ja tapahtuman osallistujamäärän suhteen avustusrahat kulttuuri- ja liikuntatapahtumiin ja salivuoroihin.

Pienissä kyläkouluissa on tehty periaatepäätös, että tilat ovat kuntalaisten kokoontumispaikkoina ja tämä on kirjattu ylös. Sen sijaan isommissa kouluissa ei oikeutta ole, vaan tilojen käytöstä peritään vuokra.

Järkyttävänä pidin kokouksessa sitä, että jatkossa suurella vaivalla isoihinkin kouluihin saatujen vanhempainyhdistyksen toiminta olisi muuttunut 1.1.2013 maksulliseksi. Jos vanhempainyhdistyksen pitäisi nykyisen opetussuunnitelman mukaan osallistua koulun arkeen ja korostaa koulun ja kodin yhtiestyötä, pitäisi koulun kustantaa kokoontumisesta tilavuokra. Samoin erilaisten nettiturvallisuus- ja koulupoliisivierailuista pitäisi jatkossa kustantaa tilakeskukselle korvaus, jos käytetään isoja saleja tai tiloja. Vanhempainyhdistykset tekevät maksutonta vapaaehtoistyötä koulun hyväksi. Onneksi tämä väärinkäsitys saatiin oikaistua, ja vanhempainyhdistysten toiminta saatiin maksuttomaksi niin isoilla kuin pienilläkin kouluilla.