kiinteistöjen huoltoon vaikuttaa myös siivous ja mitoitukset

Kiinteistöjen huollosta ja siivouksesta teknisessä lautakunnassa on käyty aika ajoin keskustelua. Kiinteistöjen huollon suunnittelu muuttui ylläpitävästä ennakoivaksi toiminnaksi, jolla on tarkoitus valvoa kiinteistöjen kuntoa.

On tehty uusia riskianalayyseja ja toimintamalleja sen eteen, miten toimitaan, jos jotain tapahtuu: oli kysymyksessä vesivahinko tai katosta tihkuttava vesi tai umpeen kasvanut ränni tai väärällä kaadolla oleva vesi tai talon rakenteellinen alasokkeli tai kastunut ontelobetonilaatta.

Ylläpitoon vaikuttaa myös siivous ja mitoitukset, ja se on yksi laatutekijä myös homeongelmien ja sisäilmaongelmien ennaltaehkäisyssä. Elinkaarihankkeissa nämä seuraavat talon mukana, ettei tule riitaa siitä, kuka maksaa, jos koulut huolletaan huonosti.

Nyt olen seurannut keskussairaalan yksityistämistä hieman epäilevin ajatuksin: meille on opetettu, kuinka tarkka mitoitus on esimerkiksi leikkaussalissa siivotessa, ja kun Hollola harkitsi yksityistämistä, terveydenhoitohenkilöstö kirjattiin heti omaksi toiminnaksi talon sisälle, että varmasti voitiin julkisella siivouksella taata pysyvä ja osaava henkilöstö ja laadukas siivousmitoitus.

Voidaan toki tehdä halvalla ja säästää satoja tuhansia, jopa maakunnallisen sosiaali- ja terveysyhtymän silmin miljoonia euroja, yksityistämällä tai luopumassa tarkoista mitoituksista, mutta kannattaako? Eikö oman toiminnan kehittäminen ole paljon fiksumpaa.

kiiinteistöhuolto on toinen juttu. Hollolan Asuintalojen, joka on Hollolan sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö, kiinteistöhuoltoa hoidetaan ja siellä on yöpäivystys, ja sama päivystys pitää hoitaa myös kunnan rakennuksissa. Yleensä kun jotain tapahtuu, tapahtuu se illalla, yöllä tai viikonloppuisin. Tästä saa synenergiaa, jos pystyy yhdistämään nämä toiminnot, ja vähentämään kunnan riskejä. Kiinteistöjen hoitoon voi myös ostaa yhteisiä vartiointipalveluja turvallisuuden ja ilkivallan varalle, kuten Salpakankaan koulun ulkoilualueilla on käynyt. Silti omana toimintana pitäisi olla vähintään liikunta- ja urheilupaikkojen huolto, jossa tarjotaan liikuntapaikoilla kuten Heinsuon kentällä myös liikuntapalveluja ja kehitetään niitä. Samoin jäähalli ja ladut ovat ammattitaitoa vaativaa työtä, jossa asiantuntemus on hyvä pitää omissa käsissä.

Hollola hoitaa liikuntapaikat hyvin. Hienoa. Jatketaan samalla tavalla.