Mitä pistät suuhusi, millaisia tuotteita ostat ja millä peset itsesi?

Teollisia kemikaaleja on vaatteissa, pesuaineissa, leluissa, sähkölaitteissa ja jätteiden mukana ne kulkeutuvat ruokaan ja veteen. Kemikaaleja on käytetty pitkän aikaa selvittämättä niiden todellisia ympäristövaikutuksia ja terveysvaikutuksia. Siksi on aika herätä: esimerkiksi hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja ei tarvitse merkitä ja ilmoittaa, samoin syöpää aiheuttavat tuotteet jää merkitsemättä.

Lasten vanhempien tulee olla tarkkoja: nykyään on tuoteturvallisuutta parannettu, mutta aina löytyy porsaanreikiä. Esimerkiksi leluista löytyy paljon hedelmällisyyttä heikentäviä ja syöpää aiheuttavia aineita, joita ei tarvitse merkitä: tutkimusten mukaan lapsi imeskelee muovia keskimäärin 70 minuuttia päivässa ja kolmevuotias vielä 37 minuuttia. Ulkomailta tuoduissa elintarvikkeissa, myös lasten ruoassa saatetaan käyttää atsonivärejä, jotka aiheuttavat ylivilkkautta, allergiaa ja hengitysvaikeuksia.

Kuluttaja ei tiedä, mitä riskejä ottaa valitsessaan ruokaa. Vihannesten ja hedelmien torjunta-aineita ei tarvitse merkitä sen jälkeen kun ne on poimittu. Samoin terveysvaikutteisina ”vatsaystävällisinä” kuitujugurtteina voidaan myydä sellaisia jugurtteja, joiden sokeripitoisuus on 15%. Myös GMO-tuotteet pitää merkitä, mutta liha, munat ja maito on vapautettu merkinnöistä. Geenimuunneltujen tuotteiden vaikutuksista ei ole riittävästi näytteitä, mutta on viitteitä erilaisista maksa- ja munuaisvaurioista. Suuremmat vaikutukset löytyy siitä, että eläinrehuksi kasvatettu vilja leviää Suomessa pelloilta luontoon pölytyksen yhteydessä, ja se vahingoittaa luonnon monimuotoisuutta.

Eläinkokeita ei tarvita. Ne ovat epäinhimillisiä ja vähemmän tarkkoja. Ihmissoluista kehitetyt viljelmät ja keinokudokset selvittävät tuotteen turvallisuuden kuin epäinhimilliset eläinkokeet, jotka on eläinrääkkäystä. Silti lakeja koeläimistä ei ole saatu vielä aikaiseksi.

Kannattaa ajatella järjellä: luomu ja lähiruoka ilman monimutkaisia lisäaineita on luonnonmukaista ja kaiken järjen mukaan ilman ylimääräisiä lisäaineita. Myös suomalaisen ruoan turvallisuus voidaan taata, jos saadaan paremmat tuoteturvallisuusmerkinnät ja kemikaalien valvonta kuin EU:ssa. Silloin voidaan kuluttajalle taata, että hänen ostamansa tuote on turvallinen ja luonnonmukainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 + seventeen =