Perheelle aikaa ja mahdollisuuksia

Kristiina Vanhala-Selin

Vanhemmuuden kustannukset pitäisi tasata, ja myös kannustaa miehiä jäämään pidemmäksi aikaa kotiin. Ensimmäisen elinvuoden aikana lapsen paikka olisi kotona, eikä päivähoidossa, ja myös sen jälkeen tulisi esimerkiksi vihreiden ja Akavan hyväksymällä 6+6+6 -mallilla helpottaa lapsen kotihoitoa. Naisten köyhyys lisääntyy suorasti ja epäsuorasti pitkillä hoitovapailla, ja isät tekee yhä pidempää päivää elättääkseen perheen. Olisi reilua, jos isällä olisi aikaa ja taloudelliset mahdollisuudet jäädä kotiin pienen lapsen kanssa ja kustannukset pystyttäisiin jakamaan oikeudenmukaisemmin.

Perheen tilanteen mukaan pitäisi olla paremmat mahdollisuudet tehdä osa-aika- ja osapäivätyötä siten, että siitä kertyy eläkettä ja se lasketaan työkokemukseksi. Samoin pienituloisten verotusta pitäisi muuttaa. Neuvolajärjestelmä ja kouluterveydenhoitojärjestelmä on ainutlaatuinen, sen arvostusta tulisi nostaa.

Onni löytyy arjesta. Pehmeämmät, pienet kädenojennukset perheelle pitää jatkossakin olla tuettuja: perheneuvolan vertaisryhmät, iltapäiväkerhot ja kahvilat sekä isäryhmät ovat valtion ja kuntien tukemaa  vapaaehtoistoimintaa. Samoin ensi- ja turvakotien toimintaedellytykset pitäisi säilyttää.  Vertaistoiminta ja vertaisryhmät sekä tilapäinen kodinhoidon tuki sekä perheneuvoloiden matalan kynnyksen toiminta ovat tärkeitä toimintamuotoja, ettei tilanteet  perheessä kriisiinny.

Jos ongelmia syntyy, niin on muotisana vaatia erilaisia diagnooseja, jotta saadaan kuntoutukseen maksusitoumus. Pompottelu Kelan, kunnan ja erikoissairaanhoidon välillä vaatii omaiselta paljon. Lisäksi lapsi ei välttämättä hyödy yksittäisestä puolen tunnin erikoispalvelusta, vaan kuntouttavasta arjesta. Perheiden ja varhaiskasvatuksen kuntouttavaa arkea pitäisi lisätä niiden kohdalla, joilla on kehityksen viivettä, ja tarpeen voi arvioida kuntoutustiimissä ilman kalliita tutkimuksia. Kuntouttavalla arjella ja ryhmäkuntoutuksella voidaan tehdä oireen mukaista hoitoa ilman ,että apu jää saamatta sen vuoksi, ettei omaiset jaksa taistella paperisotia.

Päivähoito, neuvola ja koulu on parasta lapsiperheiden ennaltaehkäisyä. Koulusta on tullut moniammatillinen  keskus, jossa vanhemmat, sosiaalitoimi, kouluterveydenhoito ja opettaja kohtaavat lapsen. Silti kaikista tärkeintä lapselle on  vanhempien rooli ja vanhemmuutta on vahvistettava.

Lapsen tasa-arvoiset harrastukset ovat tärkeitä. Koulun kerhorahoja on ensimmäisen kerran lama-ajan tuettu, ja kerhot ovat ilmaisia. Tämä on oikea suunta, jotta lapset harrastaisivat koulun jälkeen yhdessä luokkakaveriensa kanssa ja illat jäisi perheen yhteiselle ajalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eighteen − three =